Kvartalni izvještaji

Statistički izvještaji, TSI-POD koji su poduzetnici bili obavezni sastavljati, a predavali su za razdoblje 01.01.31.03, 01.01.-30.06. te 01.01.-30.09., već neko vrijeme nisu obavezni dok je godišnji statistički izvještaj još uvijek propisan kao obavezan, a dužni ste ga izraditi i predati u FINA-u do 31.03. za prethodnu godinu za statistiku, a do 30.lipnja za javnu objavu.

Dok je to bila obveza svakog poduzeća, nije se tome pridavala tolika važnost već je to bila još jedna u nizu nametnutnih “you must” obaveza. Kada je 2013. ukinuta obveza izrade ovih slavih TSI- obrazaca, kako poduzetnici, kako mi knjigovođe, svi su odahnuli.. No je li stvarno toliko olakšanje ne sastaviti ovo izvješće? I da li ga treba i dalje sastavljati iz nekog razloga?post-ki

Ukoliko želite dobiti informacije o bonitetu – BON-1, s uključenim podacima iz kvartalnih razdoblja, možete podnijeti tromjesečne izvještaje na obrascu TI-POD za koje nije definiran rok predaje, već ih možete predati neposredno prije podnošenja zahtjeva za izdavanjem bonitetne informacije.

Osim ovoga, bilo bi zgodno, s vremena na vrijeme, pa makar sada kad nam se bliži kraj godine, vidjeti kako stoji Vaše poduzeće.

U ovim se izvještajima mogu vidjeti ukupni prihodi i rashodi nastali u određenom periodu. Kada ih stavimo u srazmjer, dobiti ćemo njihovi razliku te vidjeti da li je naše poduzeće u tom određenom periodu ostvarilo dobit ili gubitak. Ova informacija nije konačna jer uvijek mogu postojati određene stavke koje će prilikom sastavljanja prijave poreza na dobit utjecati na to koliko će nam biti osnovica za obračun poreza. Pa tako neke stavke mogu uvećati ili umanjiti poreznu osnovicu i bez obzira na to kakav nam je računovodstveni rezultat poslovanja, možemo ostvariti sasvim drugačiji porezni rezultat.

Vjerojatno Vas ima puno kojima se javio/la knjigovođa nakon sastavljanja posljednjeg TSI-POD-a sa izjavama tipa: “gledaj, veliki su ti prihodi, i velika dobit, poradi malo na troškovima..” ili “čuj, imaš jako puno troškova, u velikom si gubitku, obrati na pozornost i smanji troškove ili povećaj prihode..” Nakon toga, sukladno obavijesti i posebnostima poslovanja, znali ste kako se ponašati i na što obratiti posebnu pažnju. Kako se više ne rade ovi izvještaji, nitko nas ne upozorava kakvo nam je stanje te na što moramo paziti. Sjetite se da poslovna godina ima još tri puna mjeseca u kojima možete stvarno “izbalansirati svoje poslovanje” i biti zadovoljni konačnim računom.

Nazovite svoga knjigovođu, pošaljite mu e-mail ili još bolje posjetite ga i zamolite da Vam sastaviti izvještaj o Vašem poslovanju za razdoblje 01.01.-30.09.2014.godine.*

*Napomena: Ovaj se izvještaj vjerojatno posebno naplaćuje pa prvo provjerite cijenu.

 

Imajte na umu:

– Neoporezivi iznosi naknada, potpora, nagrada, dnevnica i otpremnina – sukladno Zakonu i Pravilniku o porezu na dohodak

– Uvećanja/umanjenja osnovice poreza na dobit – sukladno Zakonu i Pravilniku o porezu na dobit

– isplata udjela u dobiti oporeziva je porezom na dohodak od kapitala po stopi od 12% *

*Napomena: više o porez na dohodak od kapitala možete pročitati u brošuri Porezne uprave OVDJE